tiistai 31. elokuuta 2021

Onnistumisen iloa ja ryhmähenkeä Ytty-hankkeen toiminta- ja ryhmäytyspäivässä Rautavaaran Metsäkartanossa!

Kello kahdeksan maissa maanantai-aamuna 30.8. Spartakin pihalle kokoontui kymmenen hengen joukko Ytty - Nostetta nuorille -hankkeen asiakkaita, vapaaehtoisia ja ohjaajia jännittävissä ja odottavissa tunnelmissa. Edessä oli monipuolinen toiminta- ja ryhmäytyspäivä Pohjois-Savon puolella sijaitsevan Rautavaaran nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartanossa. Ytty -hankkeen ohjaajat olivat tutustuneet Metsäkartanon tarjoamiin mahdollisuuksiin jo aiemmin loppukeväästä, ja tämänkertaisen toiminta- ja ryhmäytyspäivän ohjelmaan oli valikoitunut vuolukivi- /luukorun valmistusta, seinäkiipeilyä ja jousiammuntaa sekä melontaretki. Päivän päätteeksi oli myös saunomis- ja uintimahdollisuus.

Matkamme alkoi Kajaanista kello kahdeksan jälkeen kahtena autokuntana. Valtimolla pidetyn pienen kahvi-/venyttelytauon jälkeen saavuimme Rautavaaran Metsäkartanolle heti kymmenen jälkeen. Siellä paikalliset ohjaajat esittelivät meille päivän ohjelman ja pienten yhdessä tehtyjen viime hetken tarkennusten jälkeen toimintapäivän sapluuna olikin valmis. Ennen toiminnallisten osuuksien alkamista söimme maittavan lounaan Metsäkartanon päärakennuksen tunnelmallisessa ruokasalissa.

Hyvä meininki!

Tauolla Valtimolla.

Päivän ohjelmaan valmistautumassa.

Metsäkartanon ohjaajat valmiina ottamaan Yttyläiset huomaansa.


Päivän ensimmäisen osion ohjelmassa oli vapaavalintaisesti joko ohjattu melontaretki tai vuolukivi-/luukorun valmistaminen työpajassa. Näistä vaihtoehdoista itsetehdyn korun valmistaminen vei selkeästi voiton nuorten parissa. Niinpä pääjoukkomme siirtyikin käsityöpajalle ohjaajan kanssa,  hankevastaava Lassen ja hanketyöntekijä Anne Marin lähtiessä tutustumaan melomisen salaisuuksiin. 


Jokaisella oli idea omaksi koruksi.
  
Harjoittelija Aki hiomassa vesihiomapaperilla.

Työpajassa vallitsi keskittynyt tunnelma!

Niko työstämässä haastavaa materiaalia, luuta, koruksi.

Viilat, sahat ja hiomapaperit kovassa käytössä.

Pikeä ei haitannut, vaikka vuolukivi "hieman" pölisikin!

Reiän poraaminen vuolukiveen on korun valmistamisen kriittisin vaihe.

Oppisopimusopiskelija Kimmo ilmeisen tyytyväisenä omaan koruunsa.

Jokaisen koru juuri omannäköisensä!

Harjoittelija Seppo oli myöskin hyvillään työnsä lopputuloksesta.

Osa tyytyväisistä uusien omien korujen omistajista.

Korutyöpaja osoittautui menestykseksi. Useammankin nuoren suusta kuului vuolukiven muotoutuessa omissa käsissä omasta ideasta juuri oman näköiseksi koruksi tyytyväisiä ja jopa positiivisesti yllättyneitä kommentteja omista kädentaidoista. Samalla heräsi vahva ajatus saada kivikorujen valmistusmahdollisuus myös Spartakin käsityöpajalle. Nuorten keskuudessa tälle toiminnalle on siis selkeästi tilausta!


Idyllinen maisema ja täydellinen sää melomiseen.

Vesille uskaltautui myös Lassen "virallinen hankekoira" Elvis!

Ohjatun melontareissun Lassen (ja Elvis-koiran) kanssa tehnyt Anne Mari oli erittäin tyytyväinen kokemukseen ja olisikin toivonut melontaan enemmän osallistujia. Päivän ohjelmiin oli kuitenkin jo varauduttu hyvissä ajoin ennakkoon ja loppukesän ajankohta vaikutti osaltaan siihen, että osa osallistujista ei tohtinut lähteä vesille. Lisäksi muutamilla oli käsitys kiikkerästä, kapeasta ja helposti kaatuvasta kanootista, minkä takia he eivät osallistuneet tähän aktiviteettiin. Onneksi nämäkin osallistujien huolet ja ajatukset tulivat nyt esille, ja tulevaisuudessa pystymme paremmin ja selkeämmällä informaatiolla ja esimerkiksi ajankohdan suunnittelulla ottamaan nämäkin asiat huomioon niin, että voimme nuorten niin halutessa järjestää tätäkin - samoin kuin muitakin aktiviteetteja siten, että mahdollisimman moni voi osallistua ilman mahdollisia ennakkoon askarruttavia asioita.

Iltapäivän ohjelmaosiossa oli vuorossa seinäkiipeilyä ja jousiammuntaa. Molempiin toimintoihin riitti innokkaita osallistujia ja myös näissä aktiviteeteissä moni nuori yllätti sekä itsensä että muutkin paikallaolijat positiivisesti. 12 metriä korkea kiipeilyseinä ei pelottanut ja pienen harjoittelun jälkeen myös nuolet löysivät tiensä maalitauluun.

Ohjaajat opastivat seinäkiipeilyn saloihin.

Aki nousemassa rohkeasti.


Seppokin jo hyvän matkaa reitillä.

Niko otti tuntumaa seinään radan toiseksi haastavimmalla kohdalla...

Ja kiipesi lopuksi seinän haastavinta reittiä!

Pike nousee...

... ja nousee!
Ohjeistusta ennen jousiammuntaa.
 
Seppo, Niko ja Lasse keskittyneinä.

Turvallisesti ja ohjatusti!

Hensu ampumassa.

Jouset hallussa!

Päivän ohjattujen toiminta-aktiviteettien päätteeksi joimme pullakahvit ja sen jälkeen siirryimme vielä rantasaunalle, jossa halukkaat pääsivät nauttimaan löylyn lämmöstä. Rannan nuotiopaikalle sytytimme myös pienet tulet ja paistoimme makkaraa ja kertasimme kuluneen päivän kokemuksia ja tunnelmia. Kello viiden jälkeen lähdimme monta kokemusta rikkaampana takaisin Kajaania kohti.

Metsäkartanon toiminta- ja ryhmäytyspäivä oli todella onnistunut kaikin puolin. Päivän päätteeksi nuorilta ja vapaaehtoisilta kuului muun muassa kommentteja kuten "Olipa hyvä, että lähdin vaikka ensin en meinannut", "Vitsit, tämähän olikin hyvä reissu" ja "Oli mukavaa hyvällä porukalla". Nämä ajatukset ja tuntemukset myös näkyivät koko päivän eri toiminnoissa. Nuorilla, vapaaehtoisilla ja ohjaajilla oli hyvä henki ja yhdessä tekemisen ilon meininki, ja moni löysi jälleen itsestään uusia kykyjä ja mahdollisuuksia. Nostetta nuorille -hankkeen ydinajatus konkretisoitui siis juuri parhaimmalla tavalla! Kiitos kaikille mukana olleille ja yhteistyötahoille!

Päivän kertausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kädentaidot -ryhmä ja Räppipaja

Spartakilla on alkanut viime viikolla uusi Kädentaidot -ryhmä. Maanantaista keskiviikkoon kello 15 - 18 kokoontuvassa ryhmässä tehdään erila...