torstai 17. kesäkuuta 2021

Yttyläisiä kesäpäivän vietossa

Keskiviikkona 16.06.2021 osa Kajaanin Spartakin ja Puolangan valmennuspaja Sarkan väestä kokoontui hulppeisiin Kainuun vaaramaisemiin Ytty-hankkeen puitteissa. Ytty-hankehan on kuntarajat ylittävää yhteistoimintaa, ja näiden kokoontumisten yhtenä tarkoituksena on tutustua uusiin ihmisiin, toimijoihin ja samalla myös siihen, mitä kaikkia aktiviteetteja ja paikallisia hienouksia (ja erikoisuuksia!) eri puolilta Kainuuta löytyykään, samalla kun suunnittelemme ja järjestämme yhdessä nuorten kanssa juuri heille sopivaa ja mielekästä toimintaa. Kesäpäivää oli viettämässä yhteensä lähes parikymmentä nuorta ja ohjaajaa sekä Ytty-hankkeessa tiiviisti mukana oleva Elvis-koira! 

Tällä kertaa kokoonnuimme Paltamossa, jossa Ytty-hankkeen projektipäällikkö Lasse Hinkula esitteli meille osan paikallisista luontokohteista. Aamulla kokoonnuimme Paltamon Kivesvaaralle, jossa ihastelimme vaaranlaelta avautuvia avaria maisemia, kävimme kävelemässä luontopolulla, osa lyhyemmän, osa hieman pitemmän matkan; jokainen jaksamisensa ja intonsa mukaan ja lopuksi vietimme aikaa vaaralla olevassa kodassa tulien äärellä makkaraa paistaen ja retkieväitä nauttien. Vaikka ensi alkuun sää ei vaikuttanutkaan suosivan retkipäiväämme synkkien pilvien roikkuessa yläpuolellamme ja antaessa muutaman varsin rapsakan kesäisen sadekuuron, joiden ohi menemistä odottelimme kodan suojissa, lopulta sää kuitenkin selkeni ja päivästä luonnon keskellä tuli varsin onnistunut senkin puolesta!


Näköalaterassi/infotaulu vaaranlaella.





Vaaralle on koottu erilaisia kiviä,
joiden syntyhistoriasta kerrotaan mielenkiintoisin taruin.


Kota puiden suojassa.


Pääosin ulkoilumaasto on helppokulkuista.


Ohjaajia ja Elvis-koira.


Avaria, joskin hieman utuisia vaaramaisemia riitti ihailtavaksi.


Idylliä.


Kodassa oli lämmin tunnelma.


Kivesvaaralta jatkoimme matkaa Hakasuon myllylle Varisjoen varteen, joka sijaitsee Manamansalontien varrella noin kahdeksan kilometriä valtatie 22:lta Manamansaloon päin. Paikan päällä tutustuimme vanhan myllyn pihapiiriin ja sen vieressä virtaavan Varisjoen vehreisiin maisemiin.


Myllyn pihapiiriä.



Vanha myllyn päärakennus.


Lasse kertoi paikan historiasta.


Myllyn pihapiiriä.


Kuulimme muun muassa Oulujärven merirosvoista.


Vehreää jokimaisemaa.


Hakasuon myllyltä lähdimme palailemaan takaisinpäin Kajaania kohti. Palatessa kävimme vielä kuitenkin ihastelemassa Paltamon Melalahden idyllistä perinnemaisemaa, jota halkova reitti kulkee Melalahden kylän läpi hevoslaitumineen ja avarine niittyineen. Reitin varrella on myös uima-/veneranta, josta löytyy monessa meidänkin porukan jäsenessä huimausta aiheuttanut kota, johtuen sen varsin vinosta ja viettävästä lattiasta!


Varissaari


Pihapiiriä.


Uima- ja veneranta.


Kodan edustalla. Taustalla kirkkovenevaja.


Ken tänne astuu, voi kokea
mielenkiintoisen tasapaino(ttomuus)elämyksen! 😃


Lopuksi jatkosuunnitelmia tulevia tapaamisia ajatellen.


Melalahden vierailun jälkeen päivä alkoikin olla jo paketissa. Osa porukasta kävi vielä kotimatkalla tutustumassa Paltamon Golfkenttään, muiden jatkaessa kukin omiin suuntiinsa. Vierailu-/ulkoilupäivä oli kaikkinensa varsin mukava ja sivistävä kokemus. Katsotaan, missä päin Kainuuta seikkailemme seuraavalla kerralla!


  
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Liiketoiminnan opintoja nuorisotyöyhdistyksessä?!?

Ensimmäisenä ei ehkä tule heti mieleen, että Spartakin kaltaisessa erityisnuorisotyöyhdistyksessä voisi opiskella varhaiskasvatus- ja nuoris...