torstai 12. elokuuta 2021

Yttyläisiä tutustumassa Raatteenporttiin ja Suomussalmen Miilu -työpalvelukeskukseen

Keskiviikkona 11.8. Ytty-nuoria ohjaajineen Puolangan Sarkapajalta kävi tutustumassa Suomussalmen Raatteenportti -talvisotamuseoon ja Suomussalmen Miilu -työpalvelukeskukseen.

Päivä alkoi kokoontumisella Raatteenportissa, josta siirryimme oppaan johdolla noin puolen kilometrin päässä itse museorakennuksesta sijaitsevalle venäläisten kaatuneiden sotilaiden muistomerkille. Opas kertoi vaikuttavan muistomerkin taustoista ja sen pystyttämiseen johtaneista alueen tapahtumista.










Venäläisten muistomerkiltä palasimme takaisin Raatteenporttiin, jossa tutustuimme varsin massiiviseen talvisodan monumenttiin. Oppaan kertomana saimme tietää muun muassa, että muistomerkkialueelle on tuotu 17000 kivilohkaretta kuvaamaan talvisodan uhreja.

Talvisodan monumentin keskellä on muistomerkki "Avara syli", jossa on 105 vaskikelloa, yksi jokaista talvisodan päivää kohti. Kellot soivat kun tuuli käy.









Ulkoaluekierroksen jälkeen siirryimme museon sisätiloihin, jossa tutustuimme varsin laajaan talvisodan aikaiseen esineistöön, varusteisiin ja tavaroihin. Osa porukastamme kävi myös katsomassa 15 minuutin tiiviin dokumentin Suomussalmen ja Raatteentien sodanaikaisista tapahtumista. Museokierroksen päätteeksi muutama uskalian teki myös lähempää tuttavuutta museoituun panssarivaunuun.











Raatteenportin vaikuttavan museokierroksen jälkeen palasimme arkisempiin asioihin ja takaisin tähän päivään. Ruokatauon jälkeen suuntasimme tutustumaan Suomussalmen Miilu -työpalvelukeskukseen. Keskuksen toimintaa meille esitteli puuosaston vastaava Mika Kovalainen. Työpalvelukeskuksessa on varsin laajasti eri toimintoja, puuosaston lisäksi muun muassa metalli- ja tekstiiliosasto ja kierrätyskeskus. Lisäksi keskuksessa on tilavat keittiö- ja ruokailutilat. Mahdollisuuksia erilaiseen työtoimintaan siis löytyy melko laajasti. Miilussa joimme paikan esittelyn päätteeksi kahvit, kiitos myös niistä! 

Aamusta alkanut Yttyläisten päivä alkoikin olla jo hyvän matkaa pitkällä iltapäivässä, kun jälleen kerran monin tavoin uutta oppineena niin lähihistoriastamme kuin tämänkin päivän mahdollisuuksista suuntasimme itse kukin takaisin kotimatkalle.













 
   
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Liiketoiminnan opintoja nuorisotyöyhdistyksessä?!?

Ensimmäisenä ei ehkä tule heti mieleen, että Spartakin kaltaisessa erityisnuorisotyöyhdistyksessä voisi opiskella varhaiskasvatus- ja nuoris...