maanantai 1. helmikuuta 2021

Keitä me olemme? Mitä me teemme?

Hei ja tervetuloa Kajaanin Spartak ry:n blogiin!

Tämä on ensimmäinen blogipostauksemme, jossa esittelemme yhdistyksen periaatteita, arvoja ja toiminta- ja työskentelytapoja. Jatkossa keskitymme kertomaan pääasiassa päivittäisistä konkreettisista töistä, tehtävistä ja tapahtumista, joita tiloissamme (ja mahdollisesti muuallakin) teemme ja joihin osallistumme.

--------------------------------------------- 

Spartak Kajaani ry on vuonna 2004 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, jonka toiminnan keskeisenä päämääränä on lasten, nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvoinnin edistäminen. Toimintaamme kuuluvat nuorisotyö, erityisnuorisotyö, varhaiskasvatus, vankilatyö, kuntouttava työtoiminta, työkokeilut, työharjoittelut, sekä bändi- ja musiikkitoiminta ja urheilu- ja harrastetoiminta. Toimintaamme ohjaavat eettiset arvot ja sovitut periaatteet. Näitä arvoja ja periaatteita ovat muun muassa:

- Jokainen asiakas otetaan vastaan yksilönä, auttaen häntä juuri hänen tarpeistaan lähtien.

- Tasa-arvoisuus; jokainen on tärkeä ja arvokas.

- Päihteettömyys

- Luottamus

- Kunnioitus

- Auttaminen tarvittaessa 24/7

- Ammattietiikka

- Kestävä kehitys

Toimintamme kulmakivenä on kokemusammattilaisuus ja -asiantuntijuus. Sen lisäksi yhtenä tärkeimmistä voimavaroistamme on vertaistuki. Se on vastavuoroista kokemusten ja tiedon vaihtoa toisia kunnioittavassa ilmapiirissä, jonka kautta ihminen voi löytää ja tunnistaa omat voimavaransa ja vahvuutensa sekä ottaa vastuun omasta elämästään.Vertaiset voivat olla myös elämäntilanteissaan eri vaiheissa, jolloin omaan tilanteeseen saa uutta perspektiiviä. Vertaistuen kautta osallistujat saavat omaan tilanteeseensa liittyvää tietoa ja käytännön vinkkejä, jotka auttavat selviytymään paremmin arjessa. Vertaistukitoiminnan kautta saadaan sisältöä elämään, yhdessä tekemistä ja ystäviä. Parhaimmillaan vertaistuki johtaa yksilöiden ja ihmisryhmien voimaantumiseen.

Tavoitteenamme on auttaa lähinnä kajaanilaisia noin 17-30 -vuotiaita nuoria, joilla elämäntavoitteet ovat vielä hakusessa. Nuoria, jotka ovat työttömiä, koulunsa keskeyttäneitä, ilman koulutusta olevia tai ovat syrjätyneitä, sosiaalista vahvistamista tarvitsevia, tai joiden elämässä pääpainon ovat ottaneet päihteet ja rikollinen toiminta. Osalla nuorista on myös puutteita ja ongelmia arkirytmin ylläpitämisessä. Tarkoitus on saada heille työkalut ja väylä parempaan elämään. Tavoitteenamme on ohjata nuoria ja nuoria aikuisia työ- tai opiskelupaikan hankintaan sekä terveelliseen elämäntapamuutoksen ja harrasteiden pariin. Sosiaalinen osallisuus edistää yksinäisyyden poistamista jonka avulla ehkäisemme nuorten syrjäytymistä.

Toimintamuotojamme ovat muun muassa erilaiset hankkeet, projektit, kaupungin avustukset, Kainuun Opiston ostopalvelut, vankiloiden ostopalvelut, harrasteet, sekä vapaaehtoistyö.
Spartak työskentelee myös nuorten omassa elinympäristössä ja nuorten maailmassa, johon kuuluvat koti, läheiset ja kaikki muu nuorille tärkeä.

Kajaanin Varastokadun tiloissa toimivat seinättömät työpajat pienryhmille kolmessa kerroksessa. Käsityöpaja, jossa tehdään koruja ja käsitöitä, musiikkipaja bändihuoneessa, autopaja, jossa pienhuollot ja kunnossapito, puu- ja metallipaja, jossa tehdään puu- ja hitsaustöitä.
Lisäksi pajana on myös elokuvatoimintaa. Spartakilta löytyy myös asiakkaiden vapaassa käytössä oleva kuntosali ja nyrkkeilytilat ympäri vuoden.

Spartakilla tehdään ympärivuorokautista työtä (turvapuhelin, sosiaalinen media), joka ei ole sidottu niin sanottuihin virastoaikoihin. Spartakin yhteistyökumppaneiden ansiosta asiakkaalle on saatavilla koko palvelutarpeen kattava paketti.

--------------------------------------------- 

Tässä blogissa siis esittelemme toimintaamme käytännössä. Tervetuloa mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Liiketoiminnan opintoja nuorisotyöyhdistyksessä?!?

Ensimmäisenä ei ehkä tule heti mieleen, että Spartakin kaltaisessa erityisnuorisotyöyhdistyksessä voisi opiskella varhaiskasvatus- ja nuoris...